Anna Laetitia Barbauld

Plantilla:Infotaula personaAnna Laetitia Barbauld

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 juny 1743 Modifica el valor a Wikidata
Kibworth Harcourt (Regne de la Gran Bretanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 març 1825 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Stoke Newington (Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaLondres Modifica el valor a Wikidata
ReligióProtestantisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPoesia i assaig Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópoetessa, assagista, crítica literària, escriptora de literatura infantil, escriptora Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
PareJohn Aitken Modifica el valor a Wikidata
GermansJohn Aikin Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 1010629 Find a Grave: 6689556 Project Gutenberg: 5368 Modifica el valor a Wikidata

Anna Laetitia Barbauld (nom de soltera: Anna Laetitia Aikin; 20 de juny de 17439 de març de 1825) fou una poeta, assagista i escriptora de llibres per a nens de nacionalitat anglesa.

Barbauld fou una «dona de lletres» especialitzada en múltiples gèneres i va tenir una carrera reeixida. Va ser també mestra en la cèlebre Acadèmia Palgrave i una innovadora escriptora de llibres per a nens; els seus famosos llibres van proporcionar un model pedagògic durant més d'un segle.[1] Els seus assajos van demostrar que era possible per a una dona estar involucrada públicament en política, i altres autores la van imitar; el que és fins i tot més important, les seves poesies van ajudar a la fonamentació del desenvolupament del romanticisme a Anglaterra.[2][3] Barbauld també va ser crítica literària, i la seva antologia de les novel·les britàniques del segle xviii va ajudar a establir-ne el cànon com es coneix actualment.

La carrera literària de Barbauld va finalitzar abruptament l'any 1812 amb la publicació del seu poema Eighteen Hundred and Eleven, el qual va criticar la participació de Gran Bretanya en les guerres napoleòniques. Les dures crítiques que va rebre la van sorprendre fins al punt que va decidir no tornar a publicar cap obra més durant la resta de la seva vida.[4] La seva reputació es va veure encara més perjudicada quan alguns dels poetes del romanticisme que ella havia inspirat en l'apogeu de la Revolució francesa es van tornar en contra seva en els anys posteriors, a mesura que van anar fent-se més conservadors. Durant el segle xix només se la va recordar com una escriptora de llibres per a nens, i va ser oblidada al segle xx, fins que l'auge de la crítica literària feminista durant la dècada de 1980 va renovar l'interès en les seves obres i va produir-ne una revaloració.[5]

  1. Citada en Le Breton, 42–3.
  2. Armstrong, Isobel. «The Gush of the Feminine: How Can we Read Women's Poetry of the Romantic Period?» Romantic Women Writers: Voices and Countervoices. Eds. Paula R. Feldman y Theresa M. Kelley. Hanover: University Press of New England (1995) y Anne K. Mellor. «A Criticism of Their Own: Romantic Women Literary Critics». Questioning Romanticism. Ed. John Beer. Baltimore: Johns Hopkins Univ. Press (1995).
  3. Janowitz, Anne. «Women Romantic Poets: Anna Barbauld and Mary Robinson». Tavistock: Northcote House (2003).
  4. Barbauld, Anna Laetitia. «Anna Laetitia Barbauld: Selected Poetry and Prose». Eds. William McCarthy y Elizabeth Kraft. Peterborough: Broadview Press Ltd. (2002), 160.
  5. McCarthy, William. «A ‘High-Minded Christian Lady’: The Posthumous Reception of Anna Letitia Barbauld.» Romanticism and Women Poets: Opening the Doors of Reception. Eds. Harriet Kramer Linkin y Stephen C. Behrendt. Lexington: University Press of Kentucky, (1999).

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy